Jak dla takiego poziomu, weterynarz zaleciła pobranie krwi na mocznik, kreatyninę. Próba pierwsza pobrania udała się na tyle że starczyło jej do badania.Nuka dzielnie zniosła samo pobranie, i po nim tym razem nie miała objawu stresowego, jak to miało miejsce przy poprzednim pobraniu krwi.
Wet zaleciła dodatkowy lek na pobudzenie wydalania moczu , dawałam go po 1/8 tabl 2 razy dziennie .
Nuka jednak 31 .X zaczęła dostawać ataki kaszlu już stale , podczas snu późnym wieczorem i nad ranem między 6-8 rano . Ustawały jak brałam ja w pozycję pionową.
Kaszel jest objawem sercowym, była wczoraj u wet aby ja osłuchała i sprawdziła objawowo brzusio Nuki, ponieważ jego kształt jest" gruszkowy ".
Guz na nerce niestety rośnie i to widać po samym brzuszku, węzły chłonne powiększone zarówno szyjne jak i pod tylnymi łapkami.
Wdrożony został do podawania furosemid, spironol mam odstawić.
Dostałam na 10 dni antybiotyk, po osłuchaniu płucka bez szmerów .
Wyniki badania krwi:
Mocznik 77.12 mg/dl
kreatynina 1.00 mg/dl
białko całkowite 4,70g/dl
glukoza na gl 74 mg/dl
Z tego co wet powiedziała dopóki Nuka nie kaszle na tyle że co krok i wysiłek to kaszel , dotąd pozostanie na tym zestawieniu leków.
Co prawda stosuje się leczenie sterydowe mające na celu zmniejszenie objawów secowych-kaszlu , wspomożenie serca w wysiłku, podziałają też na płuca , LECZ w przypadku Nusi to ostanie co można było by zrobić wdrażając steryd , ponieważ sterydy niszczyć będą poza tym wszystko inne.
Gdyby się go zastosowało , nie można go odstawić już bo nerki w efekcie odstawiennym przestaną działać, wzrost guza , mocznica zabije.
Ogólnie leczenie jednej choroby nie pomaga na drugą . Maltretowanie Nusi zaś tym wszystkim , jak dla mnie nie wchodzi w rachubę.
Dopóki je, wydala mocz , kupta a ataki kaszlu są mniejsze po podaniu furesemidu dotąd każdy dzień jest ważny. Choć po wczorajszej rozmowie z wet zdałam sobie mocniej sprawę że To wszystko zaczyna Nukę męczyć , że nadejdzie dzień kiedy jej oczka poproszą mnie abym pozwoliła jej odejść. ....................................